Hipnosi clínica

Hipnosi clínica

Com definir de manera consensuada la hipnosi clínica és complexe, passo a transcriure la definició compartida per autors de diferents postures teòriques que ha proposat la APA ( American Psychological Association ), acceptada per les principals associacions de hipnosi de tot el món i conté els següents postulats :

 1. La hipnosi és un procediment en el que un especialista suggereix a una persona que experimenti canvis en les seves sensacions, percepcions, pensament o conducta.
 2. El context hipnòtic sol establir un mètode o procés de inducció, que sol suggerir calma, relaxació i benestar i donar instruccions de pensar o imaginar experiències agradables.
 3. La major part de la gent diu que l’experiència hipnòtica és molt agradable.
 4. Algunes persones responen molt a les suggestions hipnòtiques i d’altres no.
 5. Les persones hipnotitzades NO perden el control i són conscients en tot moment de qui són i on estan.
 6. La hipnosi no és una forma de teràpia, sino un mètode que facilita i ajuda a la teràpia. Es necessari un professional de la psicologia o la medicina per utilitzar-la.
 7. Les aplicacions de la hipnosi són molt amples, però s’ha d’aplicar amb prudència, doncs no és útil en tots els casos.

Dibujos-hipnoticos_thumb

Preguntes freqüents sobre la Hipnosi

Algunes de les preguntes més freqüents que la gent planteja sobre la hipnosi són les següents, a les que intentaré respondre:

1. Tot el món pot ser hipnotitzat?
Si entenem la hipnosi com un estat focalitzat d’atenció, la resposta és sí. Si entenem que tot el món pot arribar a un estat de hipnosi profunda amb una suggestibilitat total, la resposta seria no. No tothom té el mateix grau de suggestibilitat i això depèn de moltes variables. Ara bé, la majoria de persones pot assolir un nivell de hipnosi suficient per a treballar a teràpia.

2. Algú es pot quedar dormit i no despertar?
Això és absolutament impossible. Si per algun motiu l’hipnotitzador
desapareixés, el subjecte sortiria tot sol de la situació hipnòtica.

3. La hipnosi té contraindicacions?
La hipnosi no és aconsellable  en persones amb trastorns de tipus
psicòtic, doncs es podria agreujar la seva problemàtica. Tampoc és recomanable en persones que pateixin d’epilèpsia.

4. L’hipnotitzador té algun poder especial?
Rotundament NO. L’hipnotitzador és una persona formada en uns coneixements i unes tècniques determinades que aplica al pacient per tal d’obtenir uns resultats pactats anteriorment amb aquest.
5. Ens poden obligar a fer coses que no volem sota la hipnosi?
Ningú pot obligar a fer res que no vulgui a una persona hipnotitzada, doncs aquesta sempre tindrà el control de la seva voluntat, tot i que pugui percebre les seves accions com involuntàries. En els espectacles de hipnosi les persones de manera més o menys conscient ja accedeixen a col.laborar a l’espectacle, i les expectatives que tenen de fer coses “involuntàries” i “divertides” es compleixen.
6. Ens podem hipnotitzar a nosaltres mateixos?
L’autohipnosi realment és possible i necessària quan es planteja utilitzar la hipnosi a la teràpia. Realment és molt senzill entrar en autohipnosi.

La meva formació en hipnosi clínica és la següent:

 • Curs d’especialització universitària en Hipnosi Clínica. Uned.
 • La hipnosi aplicada a l’estrès. Col.legi oficial de psicòlegs de Barcelona.
 • La hipnosi aplicada al tabaquisme. Col.legi oficial de psicòlegs de Barcelona.
 • Jornades d’actualització sobre hipnosi clínica. Secció de psicologia clínica i de la salut del Copc.
 • Curs de tècniques de relaxació i hipnosi en el dolor crònic. Institut Universitari de Reumatologia de Barcelona. Universitat Internacional de Catalunya.